20 Haziran 2019 Perşembe

Ashab-kehf

Ülkemizde dört, dünya da ise toplam 33 mağarası bulunan Ashab-Kehf, birçok inanışta mevcut. Ölümsüz bir uykunun hikayesi, tarih boyunca dilden dile yayılmış ve bazı kültürel miraslarıyla günümüze kadar gelmiş. Peki nedir bu Ashab-ı Kehf olayı?

  Hikayeler, birçok dinde {İslam,Hristiyanlık.Yahudilik-Talmud,Budizim....) ve toplumda farklı anlatılsa da genel hatlarıyla aynı: İçinde bulunduğu toplumdan kaçan ya da kendi toplumuna sırt çeviren 7 kişiden oluşmuş grubun yüzyıllarca uyuması... Yedi Uyurlar hikayesinin temeli Hristiyanlık'a dayanır ve 7 kişinin hikayesinden yola çıkıldığı için 'Yedi Uyurlar' ismini alır. Hikayenin bir başka ayrıntısı da bu kişilerin peşine takılan köpeğin (İslam'daki adı Kıtmir) cennete gittiğidir.


  Eski zamanlar'da bir mağarada yıllarca uyduktan sonra tekrar uyandıkları Kuran-ı kerim'de haber verilen arkadaş grubu hakkında kısa ve özlü bilgiler paylaşa'cam sizlere.


  • 1. Yemliha
  • 2. Mislînâ,
  • 3. Mekselînâ,
  • 4. Mernûş,
  • 5. Debernûş,
  • 6. Şâzenûş,
  • 7. Kefeştatayyûş,
  • 8. Kıtmîr (Köpeklerinin ismidir).

  Ashâb arapça sahip kelimesinin çoğuludur. Sahip kelimesi dost, arkadaş yaren anlamlarına gelmektedir. Ashab ise dostlar, arkadaşlar, yarenler anlamına gelir. Kehf ise dağlarda oyulmuş eve benzer mağaralara demektir. Kurânı Kerim’de Kehf sûresinde geçen << Ashabı Kehf >> “yedi uyuyanlar” kafir bir toplumdan kaçıp dağda bir mağaraya sığınan bir grup mü’mine verilen addır. Lügât anlamı olarak Eshâb-ı Kehf Mağara Dostları, Mağara Arkadaşları, Mağara yârenleri anlamına gelmektedir.


    Ashab-ı kehf kıssasının özünü teşkil eden ve ölümden sonra dirilişin bir misali olan uzun süre mağarada uyuyup yeniden uyanma hadisesi, İslam'ın dışındaki diğer bazı dinlerde ve çeşitli efsanelerde'de yer almaktadır. Hindistan'da bir tek kişinin uzun süre uykuda kalması olayına rastlandığı gibi {Bhagavat Gita, Ramayana...}, Hint kutsal kitaplarından Mahabharata'da yedi kişinin, peşlerinde bir de köpek olduğu halde riyazet için krallığa ve dünyaya yüz çevirdikleri nakledilmektedir.


Ülkemizde Kahraman Maraş-Afşin,İzmir- Selçuk (Efes),Diyarbakır- Lice veMersin-Tarsus'da bulunan mağaralardan en sık ziyaret edileni Tarsus'daki Ashab-ı Kehf olarak biliniyor. Ayrıca Adana'da 'Yedi Kardeşler' adında ziyarete açık bir türbe  mevcut.


ashabı kehf tarihi ile ilgili görsel sonucu          ashabı kehf tarihi ile ilgili görsel sonucu







1 yorum: